Omppupiirakkaa. Ohje on siis Pirkan, mutta pistänpähän ohjeen tähän kaiken varuille. En uskaltanut ihan kiloa omenoita käyttää, mutta olisi tuo täyte ehkä ollut vähän muhkeampi jos olisi kaiken laittanut, vähän painui keskeltä alas kun uunista tuli. Vaniljakastikkeen kanssa ehdotonta herkkua ja jos vaan mahtoollista niin omista omenoista tehtyä piirakkaa.:)

848248.jpg

125 g voita tai leivontamargariinia
4 dl vehnäjauhoja
1/2 dl sokeria
ripaus suolaa
3/4 dl kylmää vettä

1 kg happamia omenoita (Jonagold)
1/2 dl sitruunamehua
3/4 dl sokeria
2 tl kanelia
1 dl rusinoita

1. Pane kylmä rasva, vehnäjauhot, sokeri ja suola monitoimikoneen kulhoon. Aja ryynimäiseksi seokseksi. Lisää kylmä vesi ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Nosta taikina kylmään.2. Poista siemenkodat ja kuori omenat (kotimaisia omenoita ei tarvitse kuoria). Kuutioi omenat.3. Levitä omenakuutiot voideltuun uunivuokaan. Kaada päälle sitruunamehu. Lisää sokeri-kaneliseos ja rusinat. Sekoita, jotta omenat maustuvat hyvin.4. Kauli taikinasta kansi vuoan päälle. Tee pienestä taikinapalasta koristeita kannen päälle. Pistele pinta.5. Paista 200 asteessa noin 35 minuuttia. Tarjoa haaleana vaniljajäätelön kanssa.